Jump to content
Forum Windows-az.com

MikroProsessor Nədir?

Elmar2001

Recommended Posts

core_i7.jpg

CPU Nədir?Mikrosprosessor Nədir?Prosessor Nədir? Mərkəzi Prosessor Nədir?

Hər bir kompyuterin mərkəzi qurğusu mikrosprosessordur.Bəzən onu kompyuterin beyni də adlandırırlar.Mikroprosessor kompyuterin başqa komponentləri ilə qarşılıqlı əlaqədə olur.Bu elementlər əsasən girişi(input) və ya çıxışı(output) təmin edir.Giriş – kompyuterə daxil olan informasiya, çıxış isə mikroprosessorun hasil etdiyi informasiyadır.Geniş Anlamda, kompyuter məhz bu giriş çıxışın emalı ilə məşğul olur.Ümumiyytələ, mikroprosessor kompyuterin bütün qurğularının işini idarə edir.

MikroProsessora bəzən Mərkəzi Prosessor və ya sadəcə Prosessor da deyilir…

İngiliscə qısaldılmış şəkildə CPU (Central Processing Unit)dur.

Dünyadakı ilk mikroprosessor İntel tərəgindən 1971-ci ildə hazırlanan İntel 4004 prosessorudur.

Elə yəqin ki buna görə də hal hazırda İntel prosessor bazarının lideridir.Amma AMD kimi rəqibləri də mövcuddur.

İntelin hazırladğı digər prosessorlar bunlardır:

Intel® Core i7 Extreme (Hal hazırda ən yaxşı Prosessordur)

Intel® Core i7 Prosessor

Intel® Core i5 Prosessor

Intel® Core i3 Prosessor

Intel© Atom™ Prosessor

Intel® Core™2 Extreme Prosessor

Intel® Core™2 Duo Prosessor

Intel® Core™ Duo Prosessor

Intel® Pentium® Extreme Edition Prosessor

Intel® Pentium® D Prosessor

Hyper-Threading – Intel® Pentium® 4 Prosessor Extreme Edition

Hyper-Threading – Intel® Pentium® 4 Prosessor

Intel® Pentium® 4 Prosessor

Intel® Celeron® D Prosessor

Intel® Pentium® 3 Prosessor

Intel® Pentium® 2 Prosessor

Intel® Pentium® Prosessor

Proqramlar telegramda

Xahiş edirəm Mənbəni bildirin...!Neçənci dəfədir ki saytımdan mövzu oğurlanır və bura yerləşdirilir.Mənbə bildirilmir!

windows-az Administrasiyasından və İstifadəçilərdən xüsusi ilə xahiş edirəm ki buna nəzarət etsinlər....Başqasının əziyyətinə hörmət qoyulmalıdır!

Xəbərin orginalı:

MikroProsessor Nədir?

X-Missiya, bunu mən hər cürə isbat edə bilərəm...Mənim saytımdan götürülüb...hərfi-həfinə eynidir...Götürülə bilər əlbətdə amma mənbəni bildirmək şərti ilə...Yazını yazan yoldaş da bunu oxuyanda yəqin ki yazını mənim saytımdan götürdüyünü deyər...Bu yazını öz əllərimlə 0-dan yazmışam....

Çox doğru Deyirsən X-Missiya bu məlumatdır və hamının istifadə etməsi üçündür...Mən çox şad olardım ki aznetdə bu məlumat dolaşsın; amma bunu da nəzərə almaq lazımdır ki, mən o yazını yazmaq üçün əziyytə çəkmişəm :) mənbənin bildirilməsi mənə bir təşəkkürdür...Diqqətinizə görə təşəkkür edirəm...

Bunu da qeyd edim ki mən öz saytımda istifade etdiyim copy+paste - vikipediya məlumatlarında belə mənbə olaraq vikipediyanı göstərirəm...yəni demək istəyirəm ki mən bu "copy+paste" məsələsinə çox "titiz" yanaşıram....hamıdan eyni diqqəti görmək istəyirəm(ən azından öz saytımdan məlumat alarkən)

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• loading...
  • Create New...